DAC – סטרימר ומחשב

מאת: גבי עמרם
בעידן של היום בו מחשבי מולטימדיה נגישים מבחינה כלכלית ונמצאים כמעט בכל סלון ביתי למטרות שונות כמו סטרימרים של וידאו ואינטרנט, ניתן לנצל את המחשב הקיים לניגון קבצי מוסיקה בצורה איכותית ממערכת הסטריאו עם ממיר דאק DAC.

מה שנראה לפני כמה שנים כמו חלום, ניתן כיום ליישם ולהגיע לתוצאות מדהימות הן בממשק החוויה והשליטה והן באיכות הסונית.

באיזה מחשבים ניתן להשתמש?

כעקרון, כל מחשב יכול להפוך לטרנספורט :לפטופ, מחשב שולחני וכל הסטרימרים למינהם

האם יש הבדל באיכות המחשב?

כמובן, במקרה הספציפי של ניגון קבצי מוסיקה באמצעות מחשב ממערכת הסטריאו לאו דווקא צריך מחשב חזק ומשוכלל.

לדוגמה: מחשב עם מעבד אטום שהוא יחסית זול יספק אותנו ויהיה מספיק חזק בשביל הצרכים שלנו לניגון קבצי מוסיקה בצורה איכותית ממערכת הסטריאו, וייתן תוצאה עדיפה היות ואין בו מאווררים וחלקים נעים, צריכת החשמל שלו נמוכה והוא גם שקט יותר.

דוגמה נוספת: ספק הכוח של מחשב נייד נמצא מחוץ למארז ובכך אין הפרעות חשמליות ואלקטרומגנטיות של הספק לרכיבים השונים בתוך המארז של המחשב.

בעקרון מומלץ להשתמש במחשב מבוסס מעבד אטום ללא מאוורר (עם צלעות קירור) עם 4 גיגה זיכרון פנימי, דיסק SSD למערכת ההפעלה (עדיף 64 ביט) וספק כוח חיצוני.

איזה תוכנות ניגון ישנן, ואילו הבדלים של איכות קיימים?

ישנם מגוון רחב של תוכנות ניגון בשוק, חלקם אפשר להוריד בחינם וחלקם דורשות תשלום.

I Tunes – Foobar - J River Album player -  -HFMC   ועוד.....

הדבר החשוב ביותר למשתמש זוהי תוכנת ניגון שתהיהBit Perfect

מה זה Bit Perfect?

Bit Perfect זה כאשר התוכנה מנגנת את כל האינפורמציה ישירות להתקן ללא התערבות של מערכת ההפעלה או המיקסר של תוכנת המחשב ובכך אין לנו שום השפעה של ההתקנים במחשב על האינפורמציה שמועברת להתקן בממיר ובכך יתקבל צליל איכותי יותר.

ישנם התקנים כאלו בכל נגן שהוא ביט פרפקט כמו  ASIO - Kernel Streaming – WASAPI כאשר השניים הראשונים הינם התקנים של ווינדווס ו - ASIO הוא התקן חיצוני והמומלץ ביותר בכך שהוא לא קשור כלל למערכת ההפעלה.

מה עם MAC?

התוכנה הפופולארית ביותר בעולם היום היא כמובן I Tunes של אפל, אך בכדי להגיע לתוצאות מעולות באודיו ישנן תוכנות ניגון אודיופיליות כגון: AUDIO NIRVANA+ ,AMARA ,Pure Music  ועוד.. ,שניהם בתשלום ובאופן פעולתן הן משתלטות על נגן ה- I Tunes וכל אחת בשיטה שלה מוציאה ביט פרפקט מהמאק עם עוד כמה יתרונות בהשבתת חלק משורת המשימות של המחשב.

ישנם כל כך הרבה סוגי ממירים בשוק מה איכותי באמת?

DAC בשמו הלועזי Digital To Analog converter  או בשמו העברי ממיר דיגיטלי לאנלוגי (דאק) כבר נמצא בשוק למעלה משלושים שנה.בגלל הפופולאריות של מגוון הממירים למחשב המון אנשים מתבלבלים כאילו שזה המצאה חדשה,שלמעשה בכל סידי פשוט מתחילת שנות השמונים ישנו ממיר דיגיטאלי לאנלוגי.

שלא כמו טרנספורט של נגן תקליטורים שהוא בעל מנגנון סיבובי מכני, היתרון של ניגון ממחשב עם תוכנה נכונה הוא בזה שאין לו שום חלקים נעים והוא מנגן ישירות מהזיכרון  RAMלממיר (דאק) מה שמוריד את רמת הגיט'ר ומשפר את האיכות הסונית משמעותית.

לכן כשאנו רוצים לרכוש ממיר דיגיטאלי לאנלוגי לניגון קבצי מוסיקה בצורה איכותית באמצעות המחשב או אפילו לשיפור הנגן הקיים צריך לדעת כמה דברים בסיסים.

כיום, לרוב הממירים ישנן כניסות SPDIF/COAX-OPTICAL - USB וכמובן שישנם הבדלים באיכות.

במה מומלץ להשתמש?

בעיקרון בלי להיכנס ליותר מדי אינפורמציה עם שמות טכניים מבלבלים כמו סיכרוני או איסכרוני, אם כניסת ה-  USB המובנת טובה אני הייתי מעדיף אותה על כניסות אחרות היות ולא צריך עוד ממירים בדרך.

איזה ממירים?

היות וכרטיס קול במחשב לא משנה באיזה רמה, הוא עדיין נמצא פיסית בתוך המחשב ונתון תחת השפעת רעשים חשמליים ואלקטרומגנטים היציאה הדיגיטלית מכרטיס קול פנימי תיפגע באיכות הצליל.

ובכלל אם הכרטיס קול בנוי על לוח המחשב, הוא ישתמש בשעון של המחשב, מה שיגביר את רמת שגיאות הגיט'ר ויוריד את האיכות.

עצם הוצאת כרטיס הקול מחוץ למחשב משפרת את התוצאה באופן משמעותי,וכאשר אנו משתמשים בהתקן חיצוני מיועד אין שום שימוש בכרטיס הקול המובנה.

מי עוד יכול להיעזר בממיר כזה?

יכול להיות גם מצב שללקוח יש ממיר טוב אך ישן מלפני תקופת התקן ה- USB או שהתקן ה USB בממיר שלו מיושן ולא תומך ברזולוציה גבוהה והוא מעוניין להשתמש בממיר שברשותו, אז יהיה ניתן באמצעות ממיר מ- USB ל- SPDIF  להגיע לרזולוציה גבוהה ולתוצאה טובה יותר.

מה ההבדל 16 ביט 24 - 32?

היום ניתן לנצל מסליל המאסטר המקורי יותר אינפורמציה.  אם ל- CD רגיל ניתן לדחוס רק 16 ביט והיה צריך להתפשר, הרי שכיום, כאשר כונן אחסון של דיסק מחשב נגיש כלכלית ואין כמעט מגבלה של מקום, אפשר לדחוס יותר אינפורמציה ולקבל יותר איכות.

היום אפילו ניתן להמיר את התקליטים האהובים עליכם לקבצי מחשב ברזולציה מדהימה של עד 384 kHz/32bit.

אך כמובן שאיכות הממירים אינה נמדדת על ידי הצי'פ הכי מתקדם או הרזולוציה הכי גבוהה . ישנם פרמטרים חשובים לא פחות אם לא יותר כמו תכנון השלב מהאות הדיגיטלי לאנלוגי,השעון שאחראי על רמת הגיט'ר,השלב האנלוגי וכמובן רמת הרכיבים.

כיום ישנם סטרימרים יעודיים כגון להזרמת קצבי מוסיקה ללא צורך במחשב בכל רמות המחיר הנותנים פתרון מושלם לניגון קבצים והזרמת מוסיקה מהרשת באיכות גבוהה כגון: TIDAL - Qobuz - Apple music -Spotify 

סאונדקווסט הינה אחת מהחלוצות והמובילות בארץ בתחום ניגון מוסיקה בצורה איכותית באמצעות סטרימרים ומחשב

לפרטים ולמידע נוסף ניתן ליצור קשר